Kategorier
WordPress

Historien om WordPress

The WordPress Way  

Jeg har valgt at bruge lidt tid og kræfter på at skrive lidt om det der blev til det vi kalder WordPress i dag. At det er blevet så stor en succes skylde at det det bliver udviklet i et åbent miljø..noget mange har svært ved at forstå.. at open software .. udvikler sig så hurtigt.. og det er let at implementere egne løsninger i det miljø ..  men da WordPress udvikler sig rasende hurtig vil man blive tvunget til at bruge en del ressourcer på at vedligeholde det man selv laver.

At man selv tilføjer af Kode i WordPress er  at betegne som quickfixes, med mindre at man vælger at bidrage til WordPress arbejdet. og får det med i næste opdatering af WordPress.. 

Historien om WordPress 

Det hele startede med noget der dengang hed b2/cafelog, det var et simpel stykke værtøj der var skrevet specielt til at lave nyhedsblogs på.

Det var oprindeligt udviklet af Michel Valdrighi en fransk programmør, der blevet inspireret af det Pyra Labs havde lavet.

Det nye ved b2/cafelog var at siderne blev generet dynamisk ud fra indholdet på en MySQL database. Det var et koncept der virkelig gav muskler til bloggen.   

B2/cafelog version 0.6 blev frigivet i 2001, efterfølgenden fortsatte Michel Valdrighi sit arbejde med udviklingen af b2/cafelog ver. 1.0 som han frigav i slutningen af 2002, og siden december samme år var der ingen der hørte eller så noget til ham.

Valdrighi’s forsvinden vakte naturligvis en del bekymring, både for ham som person, men også det community der var opstået omkring b2/cafelog der allerede var vokset til en betragtelig i antal, som nu pludselig stod helt uden ny udvikling og support.

Matt Mullenweg var dengang b2/cafelog bruger, var og berørt at den manglende support, og det var vel en af grundene til at han fik ideen til at starte en platform, bygget over “de fede ting” i b2/cafelog og tilføre nye muligheder og integrationer.

Da source koden i b2/cafelog var publiceret under GNU GPL , kunne han bruge som basis for hans projekt. han postede ideen på sin blog.. og det varede ikke længe inden de første sluttede sig til hans projekt for at bidrage til den nye gren af b2/cafelog. der skulle blive til WordPress 0.7. 

WordPress 07

WordPress 0.7 er i øvrigt den eneste version af WordPress der ikke er opkaldt efter en kendt jazzmusiker. I forhold til b2/cafelog var der sket en del forbedringer Det var ikke noget kontrolpanel som vi kender det, dog var der nu kommet et nyt admin panel, hvor det nu var muligt at have sine posts i 3 udgange Kladde Udgivet og Privat  

Michel Valdrighi var nu mellemtiden dukket op igen, og valgte at støtte op om Matt og Mike ved at gøre WordPress til den officielle gren af b2/cafelog og ved at det tage i den fremtidige udvikling af WordPress.

WordPress 1.2  Mingus

Den 22 maj 2004 blev den frigivet.. og den indeholdt det der kom til at betyde det første store gennembrud, den plugin struktur vi kender i dag, blev frigivet, I stedet for at lukke sig om sin kode, åbnede WordPress op for at endnu flere kunne deltage i at bidrage til udviklingen af WordPress. Det var allerede nu med en struktur der kunne matche det der kunne købes.. og tilstrømningen af brugere voksede eksplosivt. og det at man selv kunne skrive plugins var det der for alvor satte skub i udviklingen og sendte WordPress afsted mod det vi kender i dag.

WordPress 1.5 Strayhorn udgivet d. 17 februar 2005

Et admin panel i form af det vi kender i dag begynder at tage form Temaer er nu en mulighed.. og giver os et WordPress der tilpasses til os og vi kan nu rediger i header, footer, sidebar, og kan se ændringer slå igennem på resten af siden Matt annoncerede det på denne måde:

“In 1.5 we have created an incredibly flexible theme system that adapts to you rather than expecting you adapt to it. You can have your entire weblog run through a single file, just like before, or you can literally have a different template for every single different category. It’s as much or as little as you want. We’ve also broken common site elements like headers, footers, and sidebars into their own files so you can make a change in one place and see it everywhere immediately. “Matt Mullenweg

WordPress 2.0 Duke udgivet d.26. december 2005

Det var noget af en julegave at få.. De statiske sider var født.. og det vi kender som en landingpage var nu en mulighed.

WYSIWYG editor var nu virkelighed,, som først blev afløst af Gutenberg editoren ultimo 2018, der var dog også andre lækkerier med i pakken.

  • Billed og fil opload
  • Tema preview som thumpnail
  • forbedret admin muligheder via Ajax
  • Forbedret hastighed med indlæg
  • Nye webhooks for udviklere 

Det var også her jeg selv hoppede på WordPress toget .. og begyndte min rejse.. med WordPress på godt og ondt.. Der hvor WordPress er i dag er for mig en del af den naturlige udvikling. 

Nyeste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *